fbpx

Blogi: Seurakuntien musiikkityössä on mahdollisuuksia työssäoppimisjaksoille

Muusikoita soittamassa kirkossa

Blogi: Seurakuntien musiikkityössä on mahdollisuuksia työssäoppimisjaksoille

Oletko katsonut, millaisia muusikon työtehtäviä on tarjolla työvoimatoimistossa? Aika usein avoimia paikkoja on karaokejuontajille ja kanttoreille. 

Kanttori on monipuolista työtä tekevä ammattimuusikko, joka nauttii säännöllistä kuukausipalkkaa ja jolle on työpaikkoja maan jokaisella kolkalla. Suomessa on noin 700 kanttoria ja lisäksi moni muusikko työskentelee sivutoimisesti ”keikkakanttorina”. 

Seurakuntien musiikkityössä on mahdollisuuksia myös toisen asteen musiikinopiskelijoiden työssäoppimisjaksoille. Seurakunnissa voi suorittaa työssäoppimista projekteina tai yhtenäisenä työskentelyjaksona. Muusikon työn harjoitteleminen seurakunnassa onnistuu usein myös muiden kuin urkujen- tai pianonsoiton opiskelijoilta. Samoin tie kirkkomuusikon ammattiopintoihin voi aueta monella eri instrumenttipohjalla. Musiikillisten taitojen lisäksi kirkkomuusikolta vaaditaan sosiaalisia taitoja.  

Seurakuntien musiikkitoiminnassa on eroja. Paikalliset perinteet sekä kanttorien osaaminen ja mielenkiinnonkohteet vaikuttavat. Suuremmissa kaupungeissa on voitu tietoisestikin rakentaa eri kaupunginosiin hieman erilaisia profiileja: Yksi seurakunta edustaa enemmän gospel-meininkejä ja toinen klassisempaa tekemistä. Joku voi pyörittää vauvamuskareita ja toinen bänditoimintaa. 

Musiikkitoiminta rullaa seurakuntien arjessa läpi vuoden. Usein kanttorin vapaapäivät ovat maanantai ja tiistai. Sunnuntaisin musisoidaan jumalanpalveluksessa, lauantaisin toteutetaan musiikkitoiveita häissä tai siunauskappelilla. Muu työaika kuluu esimerkiksi seurakunnan musiikkiryhmiä ohjaten, yhteistyössä tilaisuuksia rakentaen sekä ohjelmiston hankkimisessa ja harjoittelemisessa. 

Seurakuntien piirissä tapahtuvassa musiikkitoiminnassa on mukana hengellinen arvopohja ja osa tilaisuuksista on uskonnon harjoittamista. Siksi osa musiikinopiskelijoista voi kokea, ettei halua tai ettei – esimerkiksi oman kulttuurisen yhteisönsä vuoksi – voi työskennellä seurakunnassa. 

Monelle musiikinopiskelijalle seurakunta voisi olla mahdollinen tulevaisuuden työpaikka. On tavoiteltavaa, että mahdollisimman moni muusikon urasta haaveileva ja alalle erinomaisesti soveltuva voisi toteuttaa haaveensa muusikkoudesta. Siksi on tärkeää, että mahdollisimman moni toisen asteen opiskelija voisi hoksata kirkkomuusikon ammatin olevan yksi merkittävä tapa työllistyä muusikkona. Jo toisen asteen opintojen aikana saadut kokemukset antavat mahdollisuuden pohtia sitä, voisiko kanttorin työ olla itselle se sopiva tapa työskennellä muusikkona ja voisivatko kirkkomusiikkiopinnot olla seuraava askel opintojen polulla. 

Jonna Aakkula

Kirjoittaja on Suomen Kirkkomusiikkiliitto ry:n toiminnanjohtaja  

Kuva: Suomen Kirkkomusiikkiliitto / Maarit Kytöharju