fbpx

Tekijänoikeudet ja musiikin opetuskäyttö

Oppilaitosten toimintaan vaikuttavat musiikin opetuskäytön tekijänoikeuksiin liittyvät sopimukset. Sivulta löydät musiikin opetuskäyttöön liittyvää tekijänoikeustietoa.

Teosto

Suomen konservatorioliitto on neuvotellut Teoston kanssa liittokohtaisen sopimuskokonaisuuden musiikin käytöstä oppilaitosympäristössä. Sopimukset koskevat koko jäsenoppilaitoksen toimintaa niin taiteen perusopetuksen ja ammatillisen koulutuksen osalta.

Sopimukset kattavat musiikin julkisen esittämisen jäsenoppilaitosten järjestämissä tilaisuuksissa, joissa on oppilaitoksen ulkopuolista yleisöä, sekä musiikin verkkokäyttöön liittyviä käytäntöjä.

Konservatorioliiton sopimuskausi on 1.1.2024-31.12.2024. Sopimusten tarkempi sisältö ja raportoinnin ohjeet löytyvät Teoston sivuilta. Sivu tarjoaa tietoa myös laajemmin musiikin opetuskäytöstä ja sieltä löytyy myös Suomen musiikkioppilaitosten liiton sopimuskokonaisuus.

Raportointi: Oppilaitosten tulee raportoida ojelmatiedot vapaamuotoisesti kevätkauden osalta 15.6. ja syyskauden osalta 15.1. mennessä osoitteeseen oppilaitokset@teosto.fi tai postitse Teostoon. Myöhässä toimitettuja tietoja ei huomioida. Verkkokäyttösopimukseen ei liity raportointivelvollisuutta.

Teosto: Musiikin käyttö opetuksessa

Kopiosto

Opetushallitus on hankkinut Kopioston kopiointiluvat maksuttomaan ammatilliseen perustutkintoon johtavaan koulutukseen, oppisopimuskoulutukseen sekä taiteen perusopetukseen koskien oppilaitoksia, jotka saavat valtionosuutta taiteen perusopetukseen. 

Kopiraittila: Musiikin ja nuottien käyttö

Gramex

Mikäli oppilaitos käyttää toiminnassaan taltioitua musiikkia, johon tarvitaan erilliset luvat, luvat tulee tapauskohtaisesti hankkia Gramexin tai Musiikkiluvat.fi:n kautta.

Suomen tanssioppilaitosten liitto tarjoaa jäsenistölleen mahdollisuuden kuulua musiikkitallenteiden esittämislupaa (taustamusiikkilupa), tallennuslupaa sekä striimauslupaa koskevan Gramex-liittosopimuksen piiriin.