Tekijänoikeudet ja musiikin opetuskäyttö

Oppilaitosten toimintaan vaikuttavat musiikin opetuskäytön tekijänoikeuksiin liittyvät käytännöt ja sopimukset. Sivulta löydät musiikin opetuskäyttöön liittyvää tekijänoikeustietoa.

Teosto

Suomen konservatorioliitto ja Suomen musiikkioppilaitosten liitto ovat kummatkin neuvotelleet Teoston kanssa liittokohtaiset sopimuskokonaisuudet musiikin käytöstä oppilaitosympäristössä. Sopimukset koskevat koko jäsenoppilaitoksen toimintaa niin taiteen perusopetuksen kuin ammatillisen koulutuksen osalta.

Sopimukset kattavat musiikin julkisen esittämisen jäsenoppilaitosten järjestämissä tilaisuuksissa, joissa on oppilaitoksen ulkopuolista yleisöä, sekä musiikin verkkokäyttöön liittyviä käytäntöjä.

Konservatorioliiton sopimuskausi on kaksi vuotta ja viimeisin sopimuskausi on 1.1.2021-31.12.2022.

Teoston sivuilta löydät sopimusten sisällön ja raportoinnin ohjeet selkokielistettynä versiona.

Materiaali on tarkoitettu sekä oppilaitosten johdon että henkilökunnan ja opettajien työn tueksi. Teoston sivu tarjoaa tietoa myös laajemmin musiikin opetuskäytöstä.

Tutustu liiton Teosto-sopimuksiin:

Musiikin käyttö opetuksessa (Musiikkioppilaitokset ja konservatoriot)

Varsinaisia sopimuksia voi tiedustella toiminnanjohtajalta.

Kopiosto

Opetushallitus on hankkinut Kopioston kopiointiluvat maksuttomaan ammatilliseen perustutkintoon johtavaan koulutukseen ja oppisopimuskoulutukseen sekä taiteen perusopetusta antaville oppilaitoksille, jotka saavat valtionosuutta taiteen perusopetukseen. 

Tutustu Kopioston lupiin ja tukimateriaaleihin: 

Ammatilliset oppilaitokset 
Taiteen perusopetus
Kopiraittila.fi

Gramex

Mikäli oppilaitos käyttää toiminnassaan taltioitua musiikkia, johon tarvitaan erilliset luvat, luvat tulee tapauskohtaisesti hankkia Gramexin tai Musiikkiluvat.fi:n kautta.

Tanssin osalta Suomen tanssioppilaitosten liitto tarjoaa jäsenistölleen mahdollisuuden kuulua musiikkitallenteiden esittämislupaa (taustamusiikkilupa), tallennuslupaa sekä striimauslupaa koskevan Gramex-liittosopimuksen piiriin.