fbpx

Blogi: Suuri kitaraorkesteri kokoaa yhteen soittajia vasta-alkajista ammattiopiskelijoihin 

Konserttilavalla suuri kitaraorkesteri

Blogi: Suuri kitaraorkesteri kokoaa yhteen soittajia vasta-alkajista ammattiopiskelijoihin 

Turussa vietetään 16.–24.3. Lasten musiikkijuhlia, joka on alueen musiikkitoimijoiden yhteinen lapsille suunnattujen tapahtumien viikko. Ohjelman yhtenä huippukohtana on kymmenen vuotta Turun konservatoriossa toimineen Suuren kitaraorkesterin juhlakonsertti. Lähes 100 soittajan orkesteri kokoaa yhteen soittajia vasta-alkajista aina ammattiopiskelijoihin saakka yhteistyössä alueen muiden oppilaitosten kanssa.

Suuri kitaraorkesteri on pedagoginen oivallus, jossa samaan konserttiin kootaan kaksi kertaa vuodessa noin sata kitaristia vasta-alkajista pitkälle ehtineisiin oppilaisiin ja ammattiin opiskeleviin nuoriin saakka. Eritasoisten soittajien mukanaolon mahdollistaa se, että orkesterin primus motor Turun konservatorion klassisen kitaransoiton lehtori Tuomas Kourula kirjoittaa sovitukset soittajien erilaiset osaamiset huomioiden. Aivan vasta-alkajat soittavat mukana vapailla kielillä käsimerkkinäyttöjen mukaan, pitkällä olevat puolestaan huomattavasti mutkikkaampia stemmoja. Eri-ikäiset ja -tasoiset soittajat huomioidaan myös harjoitusperiodien rakentamisessa.

Klassisen kitaran soittajalle ei yhteissoitto ole harrastuksen alkuvaiheessa itsestäänselvyys. Kitaraorkesteri tarjoaa musiikillisen yhteispelin lisäksi orkesteritoiminnassa keskeisen yhteisöllisyyden kokemuksen. Ilo ja hauskuus ovat koko toiminnan keskeisin päämäärä. Konserttien visuaaliseen ilmeeseen on panostettu näyttävin valoin usvakoneitten samalla puhistessa. Tavoitteena on luoda kokonaisvaltainen elämys niin soittajille kuin yleisölle. 

Suuri kitaraorkesteri käynnistyi vuosikymmen sitten opettajien suunnitellessa Turun konservatorion projektiviikon sisältöjä. Toiminta ylittää oppilaitosrajat ja soittajia on mukana monista alueen musiikkiopistoista, kuten Musiikkiopisto Arkipelagista ja Turun NMKY:stä. Soittajat ovat viihtyneet orkesterissa taiteen perusopetuksesta ammatillisen koulutuksen ja korkea-asteen opintoihin saakka. Lisäksi konserttimatkoilla on soitettu yhdessä Espoon musiikkiopiston, Musiikkiopisto Avonian ja Vantaan musiikkiopiston kitaristien kanssa. Kitaraorkesterille on myös hankittu sointiväriä rikastamaan kontrabasso- ja oktaavikitaroita.

Suuren kitaraorkesterin 10-vuotisjuhlakonsertti järjestetään Sigyn-salissa sunnuntaina 17.3. klo 16.00. Konsertissa kuullaan orkesterin suurimpia hittejä vuosien varrelta, ranskalaista barokkimusiikkia, YouTuben suosituimpia kappaleita, elokuvamusiikkia ja tunnelmallisia sävelmiä eri puolilta maailmaa. Lavalla nähdään myös oppilaitosten alumneja sekä yllätysesiintyjiä.

Kuva: Paul Kankaanranta

Tommi Saalas
Yhteyspäällikkö
Turun konservatorio