fbpx

More Than Music -hanke mahdollistaa yhteiset oppimiskokemukset musiikki- ja medialan opiskelijoille

Bändin esiintymislava valoineen

More Than Music -hanke mahdollistaa yhteiset oppimiskokemukset musiikki- ja medialan opiskelijoille

Blogi 22.11.2024

KAO Konservatorio on koordinoinut ja osallistunut useisiin kansainvälisiin liikkuvuus- ja kumppanuushankkeisiin viimeisten 20 vuoden aikana. Opiskelijat ovat olleet mukana erilaisissa tuotannoissa Suomessa, Virossa, Skotlannissa, Pohjois-Irlannissa, Saksassa, Italiassa, Hollannissa, Latviassa, Sloveniassa ja Portugalissa. Lisäksi opiskelijat ovat esiintyneet Yhdysvalloissa, Intiassa, Venäjällä ja Espanjassa.

Syksyllä 2024 käynnistynyt More Than Music on KAO Konservatorion koordinoima kahden vuoden pituinen KA2-kumppanuushanke. Sen tavoite on parantaa osallistujien taitoja musiikin tuotannossa, digitaalisessa markkinoinnissa, ammatillisessa yhteistyössä eri alojen välillä sekä lisätä alan tuntemusta. Samalla osallistujat saavat työkaluja alan mukautuviin ja muuttuviin tarpeisiin, teknologiseen kehitykseen ja trendeihin.

Musiikki- ja media-alan opiskelijoita seitsemästä maasta

Hankkeessa on mukana on opiskelijoita sekä musiikki- että media-alalta kahdeksasta oppilaitoksesta eri puolilta Eurooppaa. Suomesta hankkeessa on KAO:n lisäksi mukana Ammattiopisto Gradian musiikki- ja media-alan opiskelijat. Gradian kanssa on aiemmin toteutettu yhteistyöprojektit Musicians’ Path to Europe ja kolmevuotinen MusicXchain -hanke.

KAO Konservatorion lisäksi hankkeessa mukana ovat:

  • Ammattiopisto Gradia (Suomi)
  • MUBA (Viro)
  • Riga Dome Choir School (Latvia)
  • Neue Jazzschule München (Saksa)
  • Rijn Ijssel (Alankomaat)
  • Glasgow Kelvin College (Skotlanti)
  • North West Regional College (Pohjois-Irlanti).

Työpaketit hankkeen oppimiskokemusten lähtökohtana

Hankkeen ydintä ovat erilaiset työpaketit, jotka tarjoavat opiskelijoille monipuolisia oppimiskokemuksia:

Working Together with Music

Tässä työpaketissa opiskelijat muodostavat monikansallisia ryhmiä, jotka valmistavat uutta musiikkia verkon välityksellä ja työskentelevät samanaikaisesti mediaopiskelijoiden kanssa. Työskentelyjaksoon kuuluu viikon mittainen intensiivinen jakso, jonka aikana eri ryhmät kokoontuvat yhteen. 

Jakson aikana valmistellaan tuotokset studio-olosuhteissa ja opitaan käyttämään nykyaikaisia ohjelmia ja verkkotyökaluja brändin rakentamiseen. Musiikin opiskelijat kehittävät videoeditointitaitoja, oppivat hallintatyökaluista ja äänitysohjelmista. Jokaisella ryhmällä on omat musiikki- ja media-alan mentorit, jotka ohjaavat heitä koko prosessin ajan.

Marketing Music and Yourself & Showcasing Talents

Toisessa työpaketissa opiskelijat osallistuvat musiikin markkinointi- ja mainostyöpajoihin, joissa he saavat tärkeitä tietoja ja taitoja brändäyksestä, markkinoinnista sekä luovien alojen työmarkkinoista. Opiskelijat oppivat etsimään ja luomaan uusia verkostoja. Hankkeen aikana järjestetään kaksi showcase-tapahtumaa, joihin osallistuvat kaikki hankkeessa mukana olevat opiskelijat ja opettajat. Opiskelijat suunnittelevat ja toteuttavat tapahtumat itsenäisesti mentoreiden avustuksella. 

Showcaseissa opiskelijat pääsevät esittelemään saavutettuja tuloksia ja tuotoksiaan. Tapahtumat tallennetaan ja striimataan monikameratekniikalla. Ensimmäinen showcase järjestetään Jyväskylässä Suomalaisella musiikkikampuksella 3.4.2025 osana Ammattiopisto Gradian Loisto -tapahtumasarjaa.

Toolkit – käytännön työkalupakki

Hankkeen yhtenä tavoitteena on kehittää käytännön työkalupakki, joka sisältää sen toteuttamiseen liittyvät toimenpiteet, oppimistulokset ja resurssit. Tämä opas toimii lopputuotteena, joka mahdollistaa hankkeen replikoinnin ja mukauttamisen eri yhteyksissä. 

Työkalupakki tarjoaa jäsennellyt puitteet projektin toteuttamiseen ja selkeää ohjausta kouluttajille, ohjaajille ja sidosryhmille. Se esittää vaiheittaiset ohjeet, parhaat käytännöt ja suositukset, ja korostaa taitoja ja tietoja, joita osallistujat voivat hankkia osallistuessaan projektiin. 

Innovatiivisuus ja pitkäjänteinen yhteistyö hankesuunnittelun valtteja

Musiikkialan luonteen vuoksi kansainvälinen toiminta on alalla hyvin luonnollista, ja esimerkiksi yhteissoitto eri maista tulevien henkilöiden kesken onnistuu lähes vaivattomasti. Nykyisessä hankemaailmassa, kun suunnitellaan musiikkialan hankkeita, on tärkeää ajatella ”laatikon ulkopuolelta” ja kehittää toimintoja, jotka yhdistävät mahdollisesti myös muita aloja. Verkostojen luominen ja ylläpitäminen vaatii paljon työtä, ja on tärkeää muistaa, että yhteistyöprojekteissa kaikkien osapuolten tulee hyötyä yhteisestä tekemisestä.

Yksi haaste on ollut, että erilaisista koulutusjärjestelmistä johtuen musiikkialan ammatillista koulutusta ei ole saatavilla kaikissa Euroopan maissa. Nykyisissä hankkeissa on kuitenkin mahdollista tehdä yhteistyötä myös korkeakoulujen kanssa, mikä avaa uusia mahdollisuuksia myös musiikkialalle.

Opetushallituksen ammatillisen koulutuksen kansainväliset palvelut auttavat mielellään kaikissa vastaan tulevissa kysymyksissä, ja yhteistyö heidän kanssaan on toiminut erinomaisesti. Esimerkiksi uusi Erasmus+ -tukimuoto Pienimuotoiset kumppanuushankkeet tarjoaa erinomaisia mahdollisuuksia rakentaa uusia verkostoja, etsiä uusia kumppaneita ja kokeilla, kuinka yhteistyö sujuu heidän kanssaan.

Tapani Komulainen
Tiimivastaava
KAO konservatorio 
Kainuun ammattiopisto

KA2-hankkeet ovat Erasmus+ -ohjelman tulevaisuuteen suuntautuvia hankkeita, jotka edistävät innovointia, luovuutta ja osallistumista sekä sosiaalista yrittäjyyttä eri koulutussektoreilla ja tieteenaloilla sekä niiden välillä. Lue lisää kansainvälisistä liikkuvuuksista ammatillisessa koulutuksessa Opetushallituksen sivuilta:
Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle

Kuva: KAO konservatorio