fbpx

Blogi: Joensuun konservatorion uudisrakennustyöt yliopistokampuksella etenevät

Havainnekuva Joensuun konservatorion punatiilisestä uudisrakennuksesta

Blogi: Joensuun konservatorion uudisrakennustyöt yliopistokampuksella etenevät

Uuden Joensuun konservatorion rakennustyöt etenevät hyvää vauhtia Itä-Suomen Yliopiston kampuksella. Muutto tapahtuu suunnitelmien mukaan syyslukukauden 2021 lopussa. Tilojen koko on yhteensä noin 3500 neliötä ja opetusluokkien lisäksi käyttöön tulee 260 hengen konserttisali sekä 100 hengen pieni sali.

Yliopistokampus valikoitui sijoituspaikaksi yliopiston aloitteesta. Suomen Yliopistokiinteistöillä on valtakunnallisestikin tavoitteena elävöittää yliopistokampuksia ja saada niille elämää ja toimintaa myös yliopiston toiminta-aikojen ulkopuolelle. Konservatorion 1000 oppilasta muskarilaisista ammattiopiskelijoihin olivat heidän näkökulmastaan houkutteleva joukko tämän tavoitteen saavuttamiseksi, ja kampusalueen arki elävöityykin varmasti konservatoriolaisten mukaantulon myötä.  

Projekti on näin rehtorin näkökulmasta tuonut arjen keskelle toki paljon ylimääräistä työtä, mutta se tarjoaa myös hienon mahdollisuuden päästä mukaan osalliseksi ison rakennushankkeen koko kaaresta ensimmäisestä suunnittelukokouksesta lopulta valmiiseen rakennukseen. Rakennushankkeen eri toimijoiden kautta tarjolla on ollut asiantuntemusta ja apua eri osa-alueiden suunnitteluun, mutta lopulta käytännön suunnittelu on tehty konservatorion väen toimesta.  

Kuvat: AIHIO Arkkitehdit Oy

Vaiherikas päätöksentekoprosessi

Koko kaupungin mittakaavassa päätöksentekoprosessi konservatorion tilojen rakentamiseen liittyen oli vaiherikas. Osa poliittisista päättäjistä ja musiikkialan toimijoista olisi halunnut siirtää ratkaisua konservatorion tilojen rakentamisesta ja lähteä suunnittelemaan tiloja mahdollisesti tulevaisuudessa rakennettavan musiikkitalon yhteyteen.  

Molemmissa vaihtoehdoissa oli kiistattomia hyviä puolia ja keskustelu nosti vahvoja tunteita puolesta ja vastaan. Asia oli useaan otteeseen kaupungin ykkösuutisaiheena ja lopulta päätös tehtiin kaupunginhallituksessa tiukkojen vaiheiden jälkeen yhden äänen erolla.  

Konservatorion näkökulmasta on ollut hienoa huomata, miten tärkeänä konservatorion tilaratkaisua on pidetty niin luottamushenkilöiden kuin johtavien virkamiestenkin taholla. Haasteellisessa taloustilanteessa uuden konservatorion rakentaminen ei ole itsestäänselvyys.

Myös rakennushankkeen aikaansaamat vahvat tunteet kertovat konservatorion ja laajemminkin musiikinopetuksen arvostuksesta. Tämä vahvistaa entisestään myös muista konservatoriokaupungeista tullut viestiä – konservatoriot ovat hyvin merkittävä osa kaupunkien kulttuurielämää! 

Otto Korhonen
Rehtori
Joensuun konservatorio